София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Какво съдържат и как се добиват френските глини?

Глините представляват фино смляни естествено срещащи се в природата вещества. Те са богати на минерални елементи и са получени от различни източници като вулканична пепел, скали, почва или седимент.

Всяка глина е съставена от уникална комбинация от минерали, като калций, желязо, магнезий, калий и силиций. Френските глини са известни със способността си да абсорбират масла и замърсявания от кожата, оставяйки я гладка и чиста без излишни мазнини.

Съдържание

Маска за лице със зелена френска глина

От древни времена френските глини са известни с това, че засилват кръвообращението, намаляват възпалението и улесняват възстановяването на тъканите и клетките на тялото.

Освен в маски за лице, френските глини намират широко приложение в грижата за косата. Те премахват натрупаните замърсяванията по скалпа, като същевременно елиминират мъртвите клетки, намаляват лющенето и излишната мазнина, стимулират кръвообращението спомагайки растежа на по-здрава коса.

Бяла френска глинена маска

Oт какво са съставени френските глини?

Основните химични елементи на френските глини са следните: минерали (каолинит, илит и монтморилонит) и оксидни минерали (силициев оксид, алуминиев оксид, железен оксид, калциев оксид, магнезиев оксид, натриев оксид, калиев оксид и титанов оксид).

Има няколко разновидности френска глина, които се различават по своите свойства и цветове, в зависимост от слоя или вида земя, от която са получени. Френските глини могат да бъдат зелени, розови, червени, жълти и бели. Общото помежду им е, че когато се смесят с вода стават изключително меки, еластични и приятни на допир.

Розова френска глинена маска

Бялата френска глина e основно съставена от минералното вещество монтморилонит. Този вид глина много често бива резултат от вулканична дейност и тази на морската вода. Монтморилонитът, също така, може да бъде концентриран и трансформиран в пещерна среда.

Розовата френска глина се състои от комбинацията на трите минерални елемента монтморилонит, илит и каолинит. Тя е създадена от човека чрез смесването на червена с бяла френска глина.

състав на глини

Жълтата глина е смес от монтморилонит и илит. Нейният цвят се дължи на съдържащите се фини частици железен оксид, магнезий и силициев диоксид.

Зелената френска глина се нарича морска глина, тъй като нейните кариери често се намират в древни морски легла. Основните й находища са локализирани по южното крайбрежие на Франция. Тя също е съставена от комбинацията на илит, монтморилонит и каолинит, но съдържа и допълнителни минерални елементи, като доломит, магнезий, калций, калий, фосфор, мед, кобалт, селен, цинк, манган, и др. Зеленият цвят на глината идва от комбинацията на железни оксиди и разложена растителна материя, предимно келп и други водорасли.

Как се добиват френските глини?

Първата глина, която бива изучена и описана е бялата френска глина. Тя е открита през 1847г в Монморийон, Южна Франция 50 години преди откриването на бентонита в САЩ.

Различните френски глини се добиват от различни части на Франция. След като глините са изкопани, те се разстилат и изсушават под слънцето. Този метод на изсушаване премахва излишната вода, като същевременно позволява на глините да запазят всичките си естествени микроелементи.

След това глините се подлагат на големи хидравлични трошачки, докато бъдат смлени на фини частици и се пулверизират. Натрошената глина се доизсушава на слънце или в ротационна пещ. Когато глината е напълно суха се пречиства и сортира според големината на частиците чрез въздушна индукционна система. Глината с най-фини по размер частици се приема за най-високо качество и се използва в козметичните продукти. По-едрата и груба глина намира приложение за индустриални цели.