София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:
босилек

Средиземноморската магия наречена босилек

Босилекът (Ocimum basilicum) представлява едногодишно тревисто растение с характерен аромат. То принадлежи към известното семейство на подправките, а именно Устноцветни.

Сладкият босилек играе основна роля в средиземноморската и по-точно италианска кухня. Той формира основата на песто и добавя отличителен вкус към салати, тестени изделия, пица и други ястия. Индонезийската, тайландската и виетнамската кухня също използват тази ценна подправка.

Освен сладкия босилек познат от древни времена е и друг вид босилек наречен тулси или свещен босилек (Ocimum santum). Това растение играе терапевтична роля в тамилските и аюрведическите лекарства, които се използват предимно в Югоизточна Азия.

В диетата сладкият босилек може да осигури витамини, минерали и множество антиоксиданти. Етерично масло което се намира в растението има редица лечебни ползи.

Етерично масло от босилек

С какво ще ви помогне босилекът?

Традиционно билката се употребява при лечение на ухапвания от змии, настинки и възпаления на горните дихателни пътища.

Сладкият босилек съдържа висока концентрация на химичното съединение евгенол. Това му придава аромат на карамфил. Лимоновият босилек има високи концентрации на лимонен, който му придава цитрусов аромат. И двете споменати съединения проявяват антиоксидантни свойства.

Растението има успокояващи и облекчаващи качества. Етеричното масло проявява антисептично, седативно и обезболяващо действие. Босилекът намира приложение при хрема, зъбобол, болки в гърлото, възпаление на горните дихателните пътища, чревни инфекции и метеоризъм. Външно се използва за промивки при различни екземи и рани.

Какво съдържа?

Босилекът предлага някои макроелементи, като калций и витамин К, както и редица антиоксиданти. Билката съдържа етерично масло, в което влизат линалоол, метил халвикол, еугенол и др. Освен това босилекът има дъбилни вещества, минерални соли, органични киселини и др.

Как да разпознаете?

Растението е с 30-50 см високи четириръбести стъбла. Листата са срещуположни, с дълги дръжки и яйцевидни. Цветовете са бели, рядко виолетови или розови. Тичинките са 4, като две са по-дълги. Плодът при узряване се разпада на 4 черно-кафяви орехчета. Цялото растение излъчва приятен и характерен аромат.

Кога и как се събира?

В България растението се бере от юни до август месец. Отрязва се облистената надземна част по време на цъфтеж до 20см от върха надолу. Към събрания материал се прибавят и листата от неотрязаните части на стъблата. Събраната билка не се държи на куп, за да не се запари.

Как се суши?

Събраният материал се прочиства от пожълтели листа и евентуални примеси. Навързва се на китки или се разстила на рамки и се суши в проветриви помещения или в сушилня до 35 градуса.

Противопоказания

Само 1 супена лъжица босилек осигурява 10,8 мкг витамин К, който играе роля в съсирването на кръвта. Тази сума е между 9% и 12% от дневните нужди на възрастен човек. Високите нива на витамин К могат да повлияят на действието на някои лекарства, включително варфарин (Coumadin). Всеки, който използва разредители на кръвта, трябва да говори с лекар, преди да увеличи приема на босилек.

Източници на информация:

Природна аптека – Д. Памуков, Х. Ахтарджиев
Лечебни растения на България – В. Канисков
Билките във всеки дом – Д. Станева, Д. Панова и др.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/266425