София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Лайка за добър сън и здраво тяло

Лайката е една от най-често използваните билки. Тя е известна сред много от вас със своите успокояващи качества. Растението действа седативно да изнервения ум и противовъзпалително на тялото. Използва се за третиране на възпалени венци, подут корем, кашлица, обриви, драскотини, порязване, изгаряне, подсичане и др.

Латинското наименование на билката е Matricaria chamomila. Освен лайка растението е познато под наименованието лайкучка, подрумиче или бели очи.

Берат се само цветните кошнички

С какво ще ви помогне?

Лайката е лечебно растение, което се използва често при различни заболявания. Употребява се и като напитка под формата на чай с приятен вкус. Може да се правят промивки и компреси на рани с отварата.

Билката има силно противовъзпалително, нервоуспокояващо, антисептично, газогонно и болкоуспокоително действие. Използва се при простудни заболявания, катари на горни дихателни пътища, възпалени сливици, висока температура.

Лайката действа като карминативно средство при различни стомашни и чревни смущения. Успокоява гастрит, колит, главоболие, помага при анемия, безсъние, болезнени зъби, ревматизъм. Външно намира приложение при лечение на кожни обриви, лишеи, рани, хемороиди, бяло течение, изгаряния, възпален скалп и гъбни инфекции.

Какво съдържа лайката?

Лайката съдържа етерично масло с главна съставка хамазулен, на който се дължи синьо-зеления цвят на маслото. Освен това в билката има горчиви и слузни вещества, танини, флавоноиди, витамин С, минерални соли и др.

Как да разпознаете растението?

Това е тревисто растение със силно разклонено стъбло високо до 50 см. Листата са последователни, дойно или тройно нарязани в тесни дялове. Цветната кошничка е съставена от бели езичести и жълти тръбести цветчета, събрани в общо цветно легло. Леглото е силно изпъкнало, почти конично, а отвътре кухо. Ще познаете лайкучката от подобните й видове по меката и куха цветна главичка. Другите видове имат твърдо цветно легло и при напречен разрез са плътни.

Къде да търсите и как се бере?

Ще намерите лайката да расте по поляните и пасищата, покрай пътища и друмища, около населените места из цялата страна. За лечебни цели се употребяват цветовете на лайката – Flores Chamomillae.

Събират се цветните кошнички без дръжките от май до юли по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо и слънчево време, след вдигане на сутринната роса. Събраните цветни главички не трябва да стоят на куп повече от 2-3 часа, защото се запарват и започват да почерняват. 

лайка
Флорална вода от лайка
Етерично масло от римска лайка

Как да изсушите цветчетата?

Билката се суши веднага след брането в сухи и проветриви помещения, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки. Цветовете се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35 °C.

Изсушените кошнички имат бели периферни листчета и зелени дръжка и обвивка. Изсушената дрога е с приятна миризма и слабо горчив вкус. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място. Допуска се съдържание на влага не повече от 15%. Имайте едно на ум, че сушенето на слънце е силно непрепоръчително!

Източници:

Ръководство по билкосъбиране – Н. Стоянов
Природна аптека – Д. Памуков, Х. Ахтарджиев
Лечебни растения на България – В. Канисков
Билките във всеки дом – Д. Станева и колектив
Лайка