София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:
тамян

Как да използваме смола и масло от тамян

Тамян е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Босвелия. Тя се използва в религиозни ритуали, в традиционната медицина, но също така в парфюмерията и козметиката.

Съдържание

Какво означава името?

Английската дума за тамян произлиза от старофренския израз „franc encens“, което означава „висококачествен аромат“. Думата „франк“ на старофренски означава „благороден“ или „чист“.

Името за тамян на гръцки е „λίβανος“ (líbanos), което е свързано с името на Ливан (Λίβανος). Същата етимология се среща на арабски, финикийски и еврейски. Предполага се, че дветете имена произлизат от думата за „бял“ и че маршрутът на подправките е минал през планината Ливан.

Тамяново дърво
Тамян Boswellia sacra в период на цъфтеж

Как се получава смолата?

Има 4 основни вида дървета, които произвеждат истински тамян – Boswellia sacra (carterii), Bоswellia frereana, Boswellia serrata и Boswellia papyrifera.

Тамянът се извлича чрез внимателно набраздяване с нож на кората на дървото. Това се нарича „вадене на сок“ и позволява на смолата да потече навън и да се втвърди от слънчевите лъчи. Тези втвърдени парченца растителна смола се наричат сълзи. Дърветата започват да произвеждат този вид смола, едва когато станат на 10 години.

Така изглежда дървесната кора на Boswellia serrata

Ваденето на сока от дърветата се прави два до три пъти годишно като последните нарези произвеждат най-добрите сълзи заради тяхното високо ароматно терпеново, сесквитерпеново и дитерпеново съдържание. Тамянът на всеки от четирите вида дървета се предлага в различни класове, които зависят от времето на прибиране на реколтата. Най-общо казано, по-непрозрачните смоли са с най-доброто качество.

Какво представлява етеричното масло от тамян?

Етеричното масло от тамян се получава чрез парна дестилация на дървесната смола. Химичните компоненти на маслото са 75% монотерпени, сесквитерпени, монотерпеноли, сесквитерпеноли и кетони. Ароматът може да бъде описан като дървесен, землист, леко пикантен с плодов нюанс.

В продуктите на Махика използваме етеричното масло получено от Boswellia serrata, за което се смята, че е най-древното от всички тамяни. Маслото от този вид тамян е известно с мощните си укрепващи ефекти върху тялото и успокояващ аромат за ума.

Етерично масло от тамян

С какво ще ни помогне смолата и маслото извлечено от нея?

Ползите от маслото включват способността да укрепва кожата и да подобрява нейния тон, еластичност и защитни механизми срещу бактерии и неблагоприятни условия.

Тамянът има противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението на ставите причинено от артрит. Терпените, включително босвелинова киселина са най-силните противовъзпалителни вещества съдържащи се в тамяновото масло.

Boswellia serrata в период на цъфтеж

Традиционната народна медицина използва тамян за лечение на бронхит и астма от векове. Изследванията показват, че неговите съединения могат да предотвратят производството на левкотриени. Това са вещества, които причиняват свиване на бронхите при астма. Тамянът може също да повлияе на Th2 цитокините, които причиняват възпаление и свръхпроизводство на слузен секрет при хора с астма.

Разлистено тамяново дърво Boswellia serrata

Тамянът е мощен антиоксидант, поради което се използва широко в продукти против стареене. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които са силно реактивни молекули. Те могат да увредят ДНК, което ускорява процеса на стареене. Антиоксидантите забавят и неутрализират щетите причинени от свободните радикали. Това помага за подмладяването на кожата.

семена на тамян
Семена на тамян Boswellia serrata

Маслото от тамян е естествено стягащо средство. Това означава, че е добро средство при кожни несъвършенства и състояния като акне и рани. Тамянът е известен с това, че подмладява увредената кожа, намалявайки появата на стрии и белези.

Проучванията показват, че тамянът проявява противовъзпалителни и „ремоделиращи тъканите“ свойства. Поради тези причини често се използва за третиране на акне, в продукти против стареене и формули за хиперпигментация. Освен, че маслото действа антибактериално, то помага за предотвратяване на запушени пори и образуването на петна, като намалява производството на себум при хора с мазна кожа.

Арома дифузер за етерични масла

В ароматерапията се смята, че успокояващият аромат на смолата укрепва и ободрява дихателната система. Маслото съдържа вещества, които намаляват чувството на безпокойство, стимулират имунната система и намаляват признаците на стареене.

Не е случайна употребата на тамяновата смола в продукти за грижа на кожата. Нейните подмладяващи и регенериращи качества я превръщат в незаменима съставка в козметичните продукти.

масло за лице

Как да използваме смола и етерично масло от тамян?

Под формата на инхалации:
Залейте с вряща вода няколко парченца смола или добавете няколко капки етерично масло към купа с гореща вода. С кърпа над глава и затворени очи вдишайте отделяните пари. Те действат пречистващо на дихателните пътища.

Локална употреба на етерично масло:
При белези, акне, стрии и бръчки разредете 10 – 20 капки етерично масло от тамян в 30мл базово масло по избор, като това от гроздови семена, слънчоглед, маслини, кайсиеви ядки и други. За най-добри разултати използвайте всекидневно с масажиращи движения.

При болезнени стави, схващания и уморени мускули може да използвате по-висока концентрация от етерично масло. Разредете 30-40 капки етерично масло от тамян в 30мл базово масло или мацерат по избор. Подходящи мацерати са от жълт кантарион и невен. Използвайте по-високата концентрация само при нужда. Нанесете с втриващи движения до пълната абсорбция на маслото. За най-добри резултати може да комбинирате с ултразвук или масажор.

Жълт кантарион
Екстракт от жълт кантарион
Екстракт от невен

Изгаряне на смолата:
За изгаряне на сухата смола използвайте малък диск въглен (често се продава за използване в наргилета). Запалете въглена върху огнеупорен съд и когато спре да пуши поставете 1 до 3 малки парченца смола върху него. Смолата веднага ще започне да кади. Отделеният аромат е приятен и сладък и може да се използва за пречистване на въздуха.

Изгаряне на тамян върху въглен

Под формата на напитка:
Поставете 1 чаена лъжичка (4-5 малки парченца) смола в литър със стайна температура вода. Затворете съда и оставете да престои за 1 нощ и прецедете. Получената течност ще бъде светла на цвят и малко мътна. Пийте по малко количество до една чаша на ден. Този чай е полезен при артрит или болезнени стави. Ако направите напитката по-силна някои хора могат да изпитат стомашни болки или гадене.

Африканско кандило наречено "meerschaum dabqaad"

Противопоказания

  • Реакция с лекарства – Тамянът може да взаимодейства с някои лекарства използвани за понижаване на холестерола, разредители на кръвта и противовъзпалителни средства. Ако използвате подобен препарат, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да използвате етерично масло от тамян.
  • Алергична реакция – Етеричните масла са съставени от множество вещества, някои от които са познати като алергени. Преди употреба на етерично масло тествайте за индивидуална поносимост.

Източници на информация:

Frankincense types
Frankincense Wiki
Frankincense for health