София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Джинджифил – лечебно и козметично приложение

Традиционно корен от джинджифил се използва за третиране на различни стомашно-чревни проблеми като гадене, подуване, газове, разстроен стомах, загуба на апетит и др. Според индийската медицинска система Аюрведа джинджифилът се препоръчва за подобряване на храносмилането.

В Ароматерапията джинджифилът е известен със своите стимулиращи и затоплящи качества. Използва се широко като бактерицидно, противовъзпалително, антиоксидантно и подобряващо кръвообращението средство.

джинджифил
Джинджифилово растение

Съдържание

Произход и разпространение

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия, откъдето е пренесен във всички континенти. Растението принадлежи към семейство Zingiberaceae, което включва куркумата, кардамона и галангала. Смята се, че джинджифилът е опитомен първо от австронезийските народи. Те пренесли корена из Индо-Тихоокеанския регион по време на австронезийската експанзия (около  5000 пр. н.е) достигайки чак до Хавай.

Джинджифилът е една от първите подправки, които са били изнесени от Азия, пристигайки в Европа с търговията с подправки. Растението е било познато още на древните гърци и римляни, които високо ценели приятния аромат, целебните му свойства и леко лютивия вкус на коренището. Те го използвали за подправка, а също и за лекарство, като плащали баснословни суми – почти колкото за злато. 

Днес растението не се среща диворастящо, а е култивирано. През 2019 г. световното производство на джинджифил е 4,1 милиона тона, водено от Индия с 44% от общото световно производство. Други големи производители са Нигерия, Китай и Непал.

Австронезийска етническа група (Амис) от Тайван

История на корена

Първият писмен документ споменаващ джинджифила идва от Аналектите на Конфуций, написани в Китай през периода на Воюващите държави (475–221 г. пр. н. е.). В него се споменава, че Конфуций ядял джинджифил с всяко хранене.  През 406 г. сл. Хр. монахът Факсиан отбелязал, че джинджифилът се отглежда в саксии и се пренасял на китайски кораби, за да се предотврати скорбут. По време на династията Сонг (960–1279 г.) растението се внася в Китай от южните страни.

Джинджифилът е въведен в Средиземноморието от арабите и е описан от писатели като Диоскорид (40–90 г. сл. Хр.) и Плиний Стари (24–79 г. сл. н. е.).  През 150 г. сл. Хр., Птолемей отбелязал, че джинджифилът се произвежда в Цейлон (Шри Ланка). Суровият и консервиран джинджифил е внесен в Европа през Средновековието, където е описан в официалните фармакопеи на няколко страни. През 14-ти век в Англия 450гр. джинджифил е струвал колкото една овца.

Ботанически характеристики

Джинджифилът, наричан още исиот и имбир, е цъфтящо растение, чието коренище се използва широко като подправка и лекарство в народната медицина. Това е тревисто многогодишно растение, което образува едногодишни псевдо стебла високи около метър – метър и половина.  Листата са тесни, заострени и последователни. Съцветията носят цветя с бледожълти венчелистчета и произлизат директно от коренището на отделни издънки. Растението се размножава вегетативно чрез коренището.

Химичен състав

Характерният аромат и вкус на джинджифила са резултат от съдържащите се в него летливи масла (етерични масла). Маслото съставлява 1-3% от теглото на пресния джинджифил и се състои основно от сесквитерпени, бета-бизаболен и зингиберен, зингерон, шогаоли и джинджероли.

В 100гр. корен от джинджифил се съдържат следните вещества:

  • Витамини: тиамин В1 – 0,025 mg, рибофлавин В2 – 0,034 mg, ниацин В3 – 0,75 mg, пантотенова киселина В5 – 0,203 mg, пиридоксин В6 – 0,16 mg, фолиева киселина В9 – 11 μg, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 mg.
  • Минерали: калций 16 mg, магнезий 43 mg, желязо 0,6 mg, манган 0,229 mg, фосфор 34 mg, калий 415 mg, натрий 13 mg, цинк 0.34 mg.
Съцветие на джинджифил
Цвят на джинджифил

Лечебно приложение

В Средновековието специалистите от прочутата школа на Салерно, основана през 9-ти век, препоръчвали корен от джинджифил срещу най-страшната напаст по онези времена- чумата. Смятало се, че той помага при хистерия, ревматизъм, очни, стомашни и белодробни болести. В Сенегал в миналото жените се препасвали с коренища, за да се предпазят от зарази. Те вярвали, че билката укрепва паметта, подобрява храносмилането и повишава апетита. 

Днес е установено, че джинджифилът има газогонно, болкоуспокояващо, противовъзпалително, дезинфекционно, тонизиращо, пикочогонно и апетитовъзбуждащо действие.

Чай от джинджифил при високо кръвно налягане

Инхалации с отвара от корена се препоръчват при възпаление на гърлото, упорита кашлица, бронхиална астма, хрема, нарушения на храносмилането, съпроводени с гадене и повръщане, безапетитие, мигрена и др.

Вани с отвара от дрогата се използват при ревматични отоци. Смята се, че ваните оказват тонизиращ и афродизиачен ефект, поради което се препоръчват при полова слабост у мъжете.

Гаргара с отвара от джинджифил се прави при ангина, възпаление на венците, зъбобол, гадене, повръщане, мигрена и др.

Компреси се препоръчват при ревматизъм отоци, невралгии, болки в ставите и мускулите и др.

Дъвчене на малко парченце джинджифил се препоръчва при зъбобол, упорита кашлица, лош дъх, възпалени сливици и за повишаване на апетита. 

Приложение в козметиката

В някои африкански страни жените масово използват есенция от джинджифил за привличане и възбуждане на мъжете. Маслото от джинджифил намира приложение в парфюмерията за ароматични композиции от ориенталски тип, одеколони, дезодоранти от мъжки серии, както и за бръснарски кремове.

Екстрактът от джилджифил получен чрез свръхкритичен въглероден диоксид действа добре за облекчаване на напрегнати мускули и възстановяване на кожата от вредните УВ лъчи. Може да се използва в борбата с натрапчивия целулит или при различни неразположения в тялото. Използва се широко като бактерицидно, противовъзпалително, антиоксидантно и подобряващо кръвообращението средство.

Ако търсите автентичния аромат на джинджифил определено ще искате да изберете СО2 екстракт пред етеричното масло. Сравнено с етеричното масло, екстрактът от джинджифил има изключително потентен и приятен аромат характерен за самата билка.

Джинджифил
СО2 екстракт от джинджифил
Отспускащ балсам с джинджифил
Отпускащ балсам с екстракт от джинджифил