София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Перфектен баланс от омеги с масло от коноп

Kонопът е познат на човечеството от хиляди години – това е една от най-старите растителни култури на света. В миналото части от растението са се използвали за направа на облекло, на въжета за мореплаването, както и по нивите. Там, където е имало коноп, почти не е имало подземни вредители – сляпо куче, попово прасе и други.

Цъфтящо конопено растение
Цъфтящо конопено растение

Конопът е едно от първите облагородени от човека растения – още от времето на неолита, вероятно в Азия. Впоследствие заедно с миграциите и военните кампании се е разпространил на всички континенти. Според основни литературни и археологични източници в периода от 1000 г. пр.н.е. до 1883 г. канабисът (или конопът) е сред най-развитите селскостопански култури на планетата. Той се използва като основна суровина при производство на въжета, текстил, в маслодобивната, хартиената и други промишлености.

въже от коноп
Конопено въже за декорация
въже от коноп
Мореплавателни въжета направени от коноп

Днес ще ви разкажем за маслото от коноп, което се получава чрез студено пресоване на семената от растението Cannabis sativa, а не от неговите цветове. То e богато на полиненаситени мастни киселини, като в най-голяма концентрация е омега-6, а в по-малка е омега-3. В маслото от конопени семена ще намерите и мононенаситените омега-9 мастни киселини, но те са сравнително в по-малко количество.

Масло от коноп
Семена от коноп

Какво съдържа маслото?

Многото ползи за здравето на маслото от конопено семе идват от високото му съдържание на три полиненаситени мастни киселини: линолова киселина, алфа-линоленова киселина и гама-линоленова киселина. Освен това съотношението му на омега-6 (линолова киселина) към омега-3 (алфа-линоленова киселина) мастни киселини е 3:1.

Експертите са единодушни, че това съотношение 3:1 мастни киселини е изключително благоприятно за човешкото здраве.

Не бива да бъркате маслото извечено от семената с това, което се извлича от цветовете. Маслото от цветовете е съставено от мастноразтворими канабидиоиди, а другото от мастни киселини.

конопени семена
Масло от конопени семена
конопени семена
Семена от коноп

За какво да използваме конопено масло?

Качественото масло с върджин качество ще познаете по характерния тревист аромат и тъмнозелени преливащи в кафяво нюанси. Освен в кулинарията, като източник на полезни за сърцето омеги, маслото намира широко приложение в козметичните продукти.

Конопеното масло често се прилага директно върху кожата, поради своето силно подхранващо и антиоксидантно действие. Има благоприятен ефект като масло за релаксиращи масажи на цялото тяло. Може да се използва от нормална, но се препоръчва в грижата за суха и зряла, нуждаеща се от нутриенти кожа.

конопено масло
Масло от коноп за красива кожа
Сбд масло при епилепсия на кучета

Как ще ни помогне?

Конопеното масло е често срещаната съставка в много козметични продукти, като кремове, лосиони, масла против стрии и др. То попива в дълбочина и задържа влагата в клетките, спомагайки за поддържане на по-свежа и хидратирана кожа. 

Маслото от конопено семе е полезно и при третиране на кожни заболявания като псориазис и екзема. В допълнение, то укрепва кожата и я прави по-устойчива на инфекции. Доказано е, че гама-линолова киселина (GLA), присъстваща в маслото от конопено семе, намалява възпалението.

Противовъзпалителните свойства на маслото от конопено семе помагат за намаляване на болката. Можете да нанесете масло от конопено семе директно върху болезнената област за естествено облекчаване на болката. В комбинация с екстракти от арника и жълт кантарион, това обезболяващо действие се усилва десетократно. 

Пускане на видеото