София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Как да използваме правилно етеричните масла?

В Ароматерапията се използват летливи ароматни вещества изолирани от различни растения. Тези вещества се наричат етерични масла и имат свойството да благоприятстват физическото и психическото здраве у човека.

Преди да започнете да използвате етерични масла е нужно да разберете тяхната същност. Етеричните масла нямат нищо общо с тлъстите базови масла, като маслото от гроздови семена, маслини,  камелия, кайсиеви ядки и др. Важно е да се отбележи, че не може да разредите етерично масло във вода или чай, тъй като то е водно неразтворимо.

Етерични масла - как да ги използваме?
Етерично масло от палмароза
Етерични масла се разреждат в базово масло.
Растително масло от камелия

Направете си експеримента да сложите няколко капки етерично масло в чаша вода. Това което ще наблюдавате е как етеричното масло плава на повърхността на водата. Ако желаете да разредите някое етерично масло, то е нужно да го направите в базово растително масло подобно на гореспоменатите.

Защо е нужно да разреждаме етеричните масла? Не можем ли да ги използваме директно върху кожата, както правим с кокосовото масло?

етерични масла

Какво се случва с неразредените етерични масла?

Етеричните масла представляват високо концентрирани растителни екстракти, които безпроблемно преминават кожната бариера и навлизат в кръвния поток. След като попаднат в кръвта те биват в толкова висока концентрация, че организма ги разпознава като чужди, един вид “отровни” вещества и ги изпраща за моментална неутрализация в черния дроб. 

Вече сигурно разбирате колко натоварващ за организма може да бъде този процес. За това е толкова важно предварителното разреждане на етеричните масла при желание да бъдат използвани локално върху тялото.

Натурални продуктиот природата.
Растително масло от баобаб

Всяко едно от маслата притежава уникален фитохимичен състав, което означава, че разреждането е специфично за всяко едно от тях. Етеричните масла не са просто естествени аромати, с които да освежите стаята си. Те притежават редица лечебни качества и влияят изключително много на емоционалното и душевно състояние на човека.

Правилната употреба на етеричните масла гарантира, че ще се възползвате от пълната гама от полезни действия, които те предлагат. Ние не съветваме вътрешното приемане на етерични масла. Това може да бъде опасно за вашето здраве. Вътрешната употреба е нужно да бъде съпроводена под наблюдението на сертифициран ароматерапевт със специализирано медицинско образование.

Етерично масло от лавандула
Етерично масло от сладък портокал

Златното правило в Ароматерапията.

Общото правило в Ароматерапията гласи: „Малкото е много!“. Това означава, че макар използвани в ниски концентрации етеричните масла ще ви помогнат много повече, отколкото ако прекалите с тях.

Ако сте перфекционисти и искате да сте изключително точни в разреждането на маслата, то ще ви е нужна прецизна везна. Разбира се, не е нужно да притежавате aналитична или бижутерска везна, за да може да използвате етерични масла. Друг метод на разреждане, който е много по-лесен и достъпен е този използващ броя на капките.

0.5% = 3 капки етерично масло в 30 мл базово масло
1% = 6 капки етерично масло в 30 мл базово масло
2% = 12 капки етерично масло в 30 мл базово масло
3% = 18 капки етерично масло в 30 мл базово масло

Арома дифузер за етерични масла
Арома дифузер за етерични масла

В заключение бихме искали да ви напомним да тествате всяко едно от етеричните масла за индивидуална поносимост преди тяхната употреба. Въпреки, че нашите масла са напълно натурални и без добавени „подобрители“, те съдържат етествени вещества познати като алергени.

За да рaзберете дали проявавате чувствителност към някое етерично масло, направете 0.5% разреждане в базово растително масло и нанесете върху вътрешната страна на ръката. Ако забележите зачервяване, сърбеж или друг вид дразнение е нужно да изплакнете третираното място и да преустановите използването на съответното масло.