София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Бял равнец в помощ на наранената кожа

Белият равнец (Achillea millefolium) е растение, типично за Северното полукълбо. Познато е с множеството си употреби като билка. В древността се смятало, че това е билката на богът на медицината Асклепий.

Използването й в храните и медицината датира още от Троянската война, около 1200 г. пр. н.е. В легендата Ахил използва чудното биле по съвет на Кентавъра, откъдето идва и името. В класическите времена равнецът е бил наричан „herba militaris“, тъй като спира кървенето на рани, получени по време на война.

Белият равнец представлява многогодишно тревисто растение. То бива наричано още гущерка, хайдушка трева и Еньово биле.

бял равнец
бял равнец

С какво ще ни помогне?

Още от едно време листата от бял равнец са били използвани за чай, а младите свежи листа и съцветия са били добавяни в салати. Настойките от билката са служили като козметични почистващи препарати и лекарства. Дъвченето на пресни листа намира приложение за облекчаване на зъбобол. Етеричното масло от въпросното растение се използва в шампоани и балсами за локален лечебен ефект при възпален скалп и стимулиране на растежа на косата.

бял равнец

Билката от бял равнец притежава общотонизиращо и стимулиращо, противовъзпалително, адстрингентно, спазмолитично и диуретично действие. Дрогата се прилага за засилване на секретите на стомашните жлези.

Действа кръвоспиращо и за това се използва при кръвоизливи, хемороиди, кървене от носа и венците, при лечение на рани. Не случайно едно от българските наименования на растението е “хайдушка трева”. Легендата гласи, че билето е било използвано от хайдутите за направата на лапи, които бързо да спрат кръвотечението и намалят възпалението на техните рани. 

бял равнец

С какво съдържа билката?

Дрогата от бял равнец съдържа 0.2-0.5% етерично масло, горчивото вещество ахилеин, холин, танини, слузни вещества, витамин С и К . Основни съставки на етеричното масло са хамазулен, α и β-пинен, цинеол, туйон, борнеол и др.

Как да разпознаете растението?

Белият равнец е тревисто растение с право стъбло, достигащо височина около 40-50 см. Стъблото е с последователни, ланцетни, двойно или тройно пересто нарязани листа. Приосновните листа са с дълга дръжка, а стъблените са седящи. На върха на стъблото цветните кошнички са събрани в гъст щит. Всяка кошничка се състои от 5 бели езичести цветове и от 3 до 10 жълтокафяви, тръбести цветове.

балсам с бял равнец
Регенериращ балсам с етерично масло от бял равнец
бял равнец

Кога и къде да търсите?

Белият равнец се среща покрай пътищата, по ливадите, тревистите места, поляните, както и в планинските и горските райони из цялата страна. Бере се през цялото лято по време на цъфтеж от юни до септември, като за лечебна цел се използват цветните кошнички и надземната част, отрязана 15-20 см. от върха.

бял равнец

Противопоказания

Макар и „натурален“ продукт, имайте предвид, че дори природните вещества могат да имат странични ефекти и лекарствени взаимодействия и трябва да се отнасяте към тях така, както към фармацевтичните лекарства.

Билката се счита за сравнително безопасна, но са възможни някои странични ефекти като сънливост, повишено уриниране или дразнене на кожата, когато се използва локално при зарастване на рани.

Смята се, че равнецът има отрицателно взаимодействие със следните лекарства.

  • Литий: Равнецът може да спомогне това лекарство да остане във вашата система по -дълго.
  • Противовъзпалителни, антикоагулантни/антиагрегантни лекарства: Те също могат да забавят съсирването на кръвта.
  • Успокоителни: Равнецът може да действа и като успокоително.
  • Антиациди и други лекарства, които намаляват стомашната киселина, като H2-блокери и инхибитори на протонната помпа: Равнецът може да увеличи стомашната киселина и следователно да намали ефективността на антиацидите.

Източници на информация:

Лечебни растения на България – В. Канисков
Нашите лекарствени растения – Н. Стоянов
Природна аптека – Д. Памуков, Х. Ахтарджиев
Бял равнец
Полезни свойства на белия равнец
Уикипедия