София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Лечебно приложение на не толкова обикновения риган

Риганът (Origanum vulgare) известен като балкански чай, горски чай и вранилова трева , представлява многогодишно тревисто растение принадлежащо към семейство Устноцветни.

Билката е позната още от древни времена. Древните римляни прогонвали с него злите духове от домовете си, а древните гърци го почитали наред с пчелата като символ на трудолюбие и светлина. Не случайно името му произлиза от латинските думи „oros” – планина и “ganos” – светлина. През Средновековието риганът е бил символ на възмъжалост и самостоятелност, за това младежите отделяйки се от бащиния дом, слагали стръкче от риган в ботушите си.

Съдържание

С какво ще ни помогне?

Риганът има антисептично, нервоуспокоително, противовъзпалително и отхрачващо действие. Използва се при болки в стомаха, запек, лошо храносмилане, бронхит, болезнена менструация, нервност, безсъние и др. Във вид на бани се употребява при екземи, рани, лишеи и обриви.

Какво съдържа билката?

Билката съдържа етерично масло, в чийто състав влизат тимол, карвакрол, терпени и др. В дрогата има дъбилни и горчиви вещества, танини, флавоноиди, витамин А и К, минерални соли, бета- кариофилин и други.

Как да разпознаем растението?

Риганът има късо пълзящо коренище, от което се развиват нови стъбла. Стъблата са жилави, високи до 60-70 см, четириръбести, разклонени в горната си част, червеникави и слабо окосмени. Листата са срещуположни, продълговати, целокрайни, с леко влакнести дръжки. Цветовете са дребни, бяло до розово-виолетово обагрени, събрани в пазвите на едри, припокриващи се виолетови прицветници.

Чашката е звънчеста, с 5 еднакви зъбеца и с пръстен от власинки при отвора. Венчето е неясно двуустно с врязана горна и 3-делна долна устна. Тичинките са 4. Плодът е съставен от 4 лъскави кафяви овални орехчета. Цялото растение излъчва специфичен приятен аромат (особено при стриване на листата) и има горчиво-стипчив вкус.

Къде да търсим билката?

У нас риганът е разпространен като диворастящо растение из цялата страна. Среща по тревисти места и храсталаци, каменисти местности, горски сечища и редки гори. Отглежда се и като култивирано растение по дворове и градини. Добро медоносно растение.

Как и кога се събира?

Растението се събира от юни до август. Берат се облистените стъбла по време на цъфтеж. Стръковете се отрязват на около 20 см от върха. Още при брането билката се почиства от примеси, развалени листа, необлистени стъбла и др.

Как се суши и съхранява?

Стръковете се навързват на китки и се окачват в проветриви помещения или се разстилат върху постелки. Сухата билка има зелени листа с червеникав оттенък. Цветовете са бледо виолетови. Миризмата е ароматна, по-силна при разтриване между дланите. Вкусът е слабо горчив.

Лечебно приложение

Билката е известна от далечното минало с широкия си спектър на действие. Древните гръцки и римски лечители предписвали риган при ухапвания от отровни насекоми, като оси, бръмбари, скорпиони и др. Средновековните лечители са вярвали, че опушването с риган прогонва злите духове и всякакви болести.

Днес се знае, че дрогата има болкоуспокояващо, отхрачващо, спазмолитично, анти-бактериално, съдоразширяващо, противовъзпалително, стимулиращо секрецията на храносмилателните жлези и нервоуспокояващо действие.

Не се препоръчва вътрешната употреба (приемане през устата) на етерично масло от риган. Противопоказно е всякакво ароматолечение с него при бременни, кърмещи и при деца.

Инхалации с отвара от дрогата или с риганово етерично масло се препоръчват при мигрена, главоболие и респираторни проблеми – кашлица, бронхит и др. За целта добавете 1-2 капки етерично масло към купа с гореща вода и вдишайте със затворени очи отделяните пари.

В много страни се продават ароматни възглавници, напълнени с изсушената риганова билка, чийто аромат има нервоуспокоителен и сънотворен ефект. Същите могат да се изработят и собственоръчно. Вдишването на дим от риган е стар народен метод, използван още от древните траки, които хвърляли вечер в огнището стръкове от билката, за да може чрез вдишването на дима да се предизвика сънно състояние.

Днес за тази цел се използват билкови възглавнички, които се поставят върху радиаторите за ароматизиране на въздуха в помещението. Разбира се, друг много по-ефективен метод за ароматолечение е употребата на арома дифузер или арома колие.

Вани с отваря от билката се препоръчват при нервни смущения, трудно уриниране, кожни обриви, екземи, гнойни рани, дерматит, болезнена менструация, ревматични заболявания, мускулна треска и др. Противопоказни са вани с риган при бременни!

Гаргара с риганова отвара се използва при простудни заболявания, кашлица, дезинфекция на устната кухина и носоглътката, възпалени венци, зъбобол и др. Обтриване с отвара от дрогата или масаж с разредено риганово етерично масло се препоръчва при ревматични болки и целулит.

Компреси и лапи с отвара от риганови стръкове или мехлем с риганово масло се използват при отоци, трудно зарастващи рани, лишеи, екземи и възпалени лимфни възли.

Риганът освен лечебни притежава и инсектицидни свойства. Древните римляни са го използвали за прогонване на досадните мравки от домовете си. У нас стар народен обичай е със стрити на прах цветове да се наръсват постели и места обитавани от бълхи, дървеници, молци, мравки и други насекоми, които не понасят ригановата миризма. Днес, още по-добър резултат може да се постигне чрез поставянето на 1-2 капки етерично масло върху памучен тампон.

Източници на информация:

Лечебни растения на България – В. Канисков
Билките във всеки дом – Д. Станева и колектив
Природна аптека – Д. Памуков и Х. Ахтарджиев
Oregano Wikipedia
Обикновен риган Уикипедия