София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:
салвия

Мъдрецът сред билките познат като салвия

Билката салвия наричана още мъдрецът сред растенията представлява двугодишно или многогодишно растение. То е част от легендарното семейство на подправките Устноцветни, в което принадлежат видове като мента, мащерка, розмарин, маточина, риган, лавандула, босилек и др.

Има много разновидности салвия, използвани за кулинарни и медицински цели, като най – често срещаният е Salvia officinalis. Други годни за консумация видове са Salvia lavandulaefolia и Salvia plebeia.

В България растението се среща още с имената градински чай, божигробски босилек и рожково биле. Латинското име “salvia” произлиза от глагола “salveo”, в превод “здрав съм”. Вторичното наименование „officinalis“ се отнася до лекарствената употреба на растението. Коренът произлиза от думата „officina“, което означава традиционно производствено и складово помещение, където се обработват и съхраняват всички билки и лекарства.

Съдържание

Употреба на билката през вековете

Салвията е описана за първи път от Карл Линей през 1753 г. Растението се отглежда от векове в Стария свят заради своите хранителни и лечебни свойства.

Градински чай се използва от древни времена за предпазване от злото, ухапване от змии, повишаване на плодовитостта на жените и др. Римляните посочват растението като „светата билка“ и го използват в своите религиозни ритуали.

салвия

Теофраст пише за два различни вида салвия, див храст наречен сфакос и подобно на него култивирано растение наречено елелисфакос. Плиний Стари посочва, че последното растение е наречено „салвия“ от римляните и се използва като диуретик, локално обезболяващо за кожата и средство за успокояване.

Растението е имало висока репутация през Средновековието, като много поговорки се отнасят до неговите лечебни свойства и стойност. Диоскорид, Плиний и Гален препоръчват градинския чай като диуретик, тоник, кръвоспиращ и еманогонен агент.

В „Herball“ на Джон Джерард (1597) се казва, че градинският чай „е изключително полезен за главата и мозъка, подобрява сетивата и паметта, укрепва сухожилията, възстановява здравето на тези, които имат парализа“.

Билката се появява в рецепта в смес от други растения, която е трябвало да отблъсне чумата. В миналите векове е била използвана в грижа за косата, при ухапвания от насекоми и ужилвания от оси, нервни състояния, психични състояния, в орални препарати за възпаление на устата, езика и гърлото, а също и за намаляване на треската.

С какво ще ни помогне?

Салвията е известна със своето противовъзпалително, кръвопречистващо, антибактериално и запичащо действие. Използва се при ангина, бронхит, мъчителна кашлица, ревматизъм, артрит. Дрогата намира приложение при стомашно-чревни заболявания, язва, гастрит, колит, диария, хемороиди и др. В народната медицина се използва за намаляване на млякото у кърмачките при отбиване на детето. Билката е добро медоносно растение.

чай от салвия

Какво съдържа билката?

В салвията ще откриете етерично масло (1 – 2.5%) в състава на което влизат туйон, цинеол,терпени и сесквитерпени. В листата освен това се съдържат горчивият двутерпенов лактон карнозол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови дъбилни вещества, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), β-ситостерол, витамини (В1 и С), каротен, фумарова и никотинова киселина.

салвия
салвия

Как да разпознаем растението?

Растението салвия е вечнозелен полухраст, сухоустойчив и некапризен, който не понася преовлажняване. Отглежда се върху сухи, глинесто-песъкливи почви и предпочита слънчевите места, с добре отцеждаща се почва.

Коренът на салвията е силно развит, а стъблата са многобройни и винаги четириръбести. Те са разклонени, като в горната част са тревисти, а в долната вдървени. Листата на растението са срещуположни. По-младите са сиво влакнести, а по-старите зелени.

Цветовете са едри, с виолетово венче, разположени по 6 до 12 в прешлени. Чашката е двуустна, като горната устна е с 3, а долната с 2 зъбчета. Тичинките са 2 със силно извити дръжки.

семена на салвията
Семена на салвия

Къде да търсим билката?

У нас салвия се среща като диворастящо растение из по-топлите райони на страната. Най – много естествени находища има в Източните Родопи. Много често билката се култивира като градинско декоративно растение. Култивирането е най-добрият метод за опазване на естествените й находища в природата.

Как и кога се събира?

Растението се събира от май до септември в сухо време. Изрязва се надземната облистена част на растението преди цъфтеж, след което се обират листата.

През първата година брането на салвия се извършва само веднъж. През втората година и по-нататък брането става по няколко пъти през сезона. Събраният материал не бива да се натъпква, за да не се запари и почернее.

Как се суши и съхранява?

Събраната билка се почиства от съчки, наядени листа, пожълтели такива и се суши в проветриви помещения, под навеси или в сушилни на температура до 40 градуса. Миризмата на сухата билка е приятна, силно ароматична, а вкусът е слабо парлив, горчив и балсамичен. Препоръчително е да съхранявате сушената билка в проветриви и полутъмни помещения в хартиени опаковки.

Противопоказания

  • Бременност и кърмене: Приемът на градински чай по време на бременност е непрепоръчителен поради възможността за консумация на туйон – вещество намиращо се в някои видове градински чай. Туйонът може да стимулира менструалния цикъл на жената и това може да причини спонтанен аборт. Избягвайте градински чай, ако кърмите. Туйонът намалява отделянето на майчино мляко.
  • Диабет: Градинският чай може да понижи нивата на кръвната захар при хора с диабет. В такъв случай внимавайте за признаци на ниска кръвна захар (хипогликемия) и наблюдавайте внимателно нивата й. Може да се наложи дозата на вашите лекарства да бъде коригирана от вашия лекар.
  • Високо и ниско кръвно налягане: Някои видове градински чай може да повишат кръвното налягане при някои хора с високо кръвно налягане. От друга страна, обикновеният градински чай (Salvia officinalis) може да понижи кръвното налягане при хора с ниско кръвно налягане. Не забравяйте да следите кръвното си налягане.
  • Припадъци: Веществото туйон намирано в градинския чай може да предизвика гърчове. Ако имате припадъчно разстройство, не приемайте градински чай в количества, по -високи от тези, които обикновено се срещат в храната.
  • Хирургия: Обикновеният градински чай може да повлияе на нивата на кръвната захар. Има опасения, че това може да попречи на контрола на кръвната захар по време и след операция. Спрете да използвате обикновен градински чай като лекарство поне 2 седмици преди планирана операция.

Източници на информация:

Лечебни растения на България – В. Канисков
Билките във всеки дом – Д. Станева и колектив
Природна аптека – Д. Памуков и Х. Ахтарджиев
Salvia officinalis Wikipedia
Градински чай Уикипедия
Култивиране
Общ преглед на салвията
Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer – Mohsen Hamidpour et al.