София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:
емоционален баланс

Емоционален баланс с етерични масла част 2

Съдържание

Карамфил (Syzygium aromaticum) – маслото на крайностите

Kарамфилът помага на хората да се откажат от манталитета на жертва. Жертвите изпитват прекомерно влияние от други хора и външни обстоятелства. Tе се възприемат като безсилни да променят житейските си ситуации. Карамфилът подкрепя хората да отстояват себе си, да бъдат проактивни и да се чувстват способни да направят собствен избор, независимо от мненията или отговорите на другите.

Карамфилът помага на хората да се откажат от моделите на самопредателство и зависимост, като ги свързва отново с тяхната лична цялост. Той изгражда подходящи граници и защити.

Карамфилът дава смелост на нерешителния човек да каже „не“. Той възобновява вътрешния душевен огън и може да помогне по всяко време, когато има увреждане на Аз-а, свързано с детска болка, травма или насилие. Маслото възстановява усещането на Аз-а и помага на хората да възвърнат силата да отстояват своите нужди. Карамфилът настоява, че хората е нужно да живеят верни на себе си и Божественото, като установяват ясни граници.

Емоции: жертва, победен, доминиран, страх от отхвърляне, уплашен, контролиран от други, зависим
Придружаващи масла: джинджифил, безсмъртниче, бял равнец

Евкалипт (Eucalyptus globulus) – маслото на здравето

Силният лечебен аромат на евкалипт демонстрира мощния му ефект върху физическото и емоционалното тяло. Евкалиптовото масло поддържа душата, която постоянно е изправена пред болест. Някои хора могат да се оправят за периоди и сезони, само за да се върнат към обикновена настинка, алергия или проблеми в синусите и дихателната система.

Евкалиптът се занимава с дълбокия емоционален или духовен въпрос за необходимостта да бъдеш болен. Той разкрива модели на мислене, които непрекъснато предразполагат към лошо здраве. Такива вярванията могат да включват мисли като „Не заслужавам да съм добре“, „Аз съм от типа хора, които винаги се разболяват“ или „Единственият начин да си почина е да се разболея“. Евкалиптът дава на индивида смелост да се изправи срещу тези проблеми и вярвания. Насърчава ги да се откажат от привързаността си към болестта.

Евкалиптът помага на хората да поемат пълна отговорност за собственото си здраве. Той дава доверие, че нуждите и желанията на индивидите могат да бъдат задоволени, дори ако си позволят да се чувстват добре. Евкалиптът учи хората как да претендират за своята цялост и да се лекуват.

Емоции: привързан към боледуване, победен, отчаяние, желание да избяга от живота или отговорностите, затворен, безсилен да се лекува
Придружаващи масла: исоп

Тамян (Boswellia serrata) – маслото на истината

Тамянът разкрива измами и фалшиви истини. Той приканва хората да се откажат от по-ниските вибрации, лъжи, измами и негативизъм. Това масло помага за създаване на нови перспективи, базирани на светлина и истина. Тамянът припомня духовното разбиране, дарбите, мъдростта и знанието, които душата е донесла на света.

Маслото прогонва тъмните и депресивни състояния. То помага за премахването на мрачния воал от очите, бариерите от ума и изградените стени от сърцето. Чрез свързване на душата с нейната вътрешна светлина, това масло разкрива истината.

Тамянът подпомага създаването на здрава връзка с бащата. Насърчавайки духовното пробуждане той спомага индивида да почувства бащинската любов на божественото. Когато човек се почувства изоставен или забравен, тамянът му напомня, че е обичан и защитен. Въпреки че това масло е невероятно мощно, то е също така нежно като любящ баща, който подкрепя, напътства и защитава.

Тамянът предпазва тялото и душата от негативни влияния и подпомага душата в нейната духовна еволюция. Честата практика на молитви и медитация отваря духовни канали, които позволяват на индивида да се свърже с Божественото. Чрез светлината и силата на тамяна индивидът може да се доближи до Божествеността и величието на Истинския Аз.

Емоции: страх от изоставяне, духовно откъснат, отдалеченост от баща, незащитеност, духовна тъмнина
Придружаващи масла: римска лайка, смирна

Розово индрише (Pelargonium roseum) – масло на любовта и доверието

Индришето връща увереността във вродената доброта на другите и в света. Улеснява доверието, особено когато човек е загубил доверие в другите поради трудни житейски обстоятелства. Освен това помага за възстановяването на силна връзка с майката и бащата. Когато има загуба на доверие във взаимоотношенията, индришето насърчава емоционалната честност, любов и даването на прошка. Маслото насърчава възприемчивостта към човешката любов и връзка.

Индришето лекува разбитото сърце. То насърчава емоционалната честност, като улеснява изразяването на скръб или болка, които са били потиснати. Индришето смекчава гнева и подпомага заздравяването на емоционалните рани. Маслото насърчава повторното отваряне на сърцето, за да може любовта да се движи свободно. Със сигурност можем да наречем розовото индрише “емоционален лечител”.

Индришето подхранва вътрешното дете и подкрепя повтарянето този аспект на Аз-а. Индивидът, който намира за трудно да изразява емоциите си, може да бъде подкрепен от маслото. В своята същност индришето лекува сърцето, учи на безусловна любов и насърчава доверието.

Емоции: адресира почти всички видове емоционални проблеми
Придружаващи масла: иланг иланг, палмароза, роза

Джинджифил (Zingiber Officinale) – маслото на силата

Джинджифиловото масло няма резерви. Има си цел и ще я изпълни! Джинджифилът силно убеждава хората да бъдат тук и сега и да участват в живота. Той учи, че за да бъде успешен в живота, човек трябва да бъде напълно отдаден на това което прави.

Джинджифилът разглежда дълбоките модели на манталитета на жертвата. Манталитетът на жертвата се открива по чувство на безсилие, вярване, че всичко е извън негов контрол, отказ да поеме отговорност за живота или обвиняване на житейските обстоятелства върху други хора или външни влияния. Жертвата се чувства сякаш е блокирана, тя се отрича от отговорност и обвинява другите за своите нещастия.

Джинджифилът дава възможност на хората да поемат пълна отговорност за обстоятелствата в живота си. Той вдъхва мислене подобно на войн, което е основано на лична почтеност, отговорност и индивидуален избор. В такъв случай, индивидът вижда себе си като създател на собствения си живот. Вече не чака външните обстоятелства да се променят, той сам избира съдбата си. Силният човек поема пълна отговорност за последствията от своите действия или бездействия.

Емоции: жертва, безсилие, липса на желание за поемане на отговорност за живота си, победен, заседналост, осъждане
Придружаващи масла:  касия, сладка мента

Грейпфрут (Citrus paradisi) – маслото в почит на тялото

Грейпфрутът учи на истинско уважение и признателност към физическото тяло. Той подкрепя хората, които имат проблеми с възприемането на своето тяло и са хванати в модели на малтретиране. Тези форми на злоупотреба могат да включват тежка диета, съдене на телесното тегло или тип тяло, злоупотреба чрез небрежно поведение или насилие. Подобни действия често са мотивирани от омраза и отвращение, проблеми в психиката, които се насочват към физическото тяло. Въпреки че индивидът може да е обсебен от външния си вид, дълбоко в себе си той никога не чувства, че изглежда достатъчно добре.

Маслото от грейпфрут често се използва грешно в строги диетични програми и такива за отслабване. Причината, поради която това масло помага за ограничаване на емоционалното хранене е, че насърчава положителна връзка с физическото тяло основана на любов, толерантност и приемане.

Грейпфрутът насърчава почтеността, като учи човек да зачита своите собствени нужди. Това масло помага на индивида да слуша истинските си физически нужди и импулси. Освен това помага на човек да поеме отговорност за това, което чувства. Грейпфрутът учи, че никакво количество храна не може да запълни празнина в сърцето – само любовта може да направи това.

След като индивидът поеме контрол върху чувствата си и получи помощта от която се нуждае, за да се справи с тях, той вече няма нужда да крие чувствата си зад храна, злоупотреба с тялото, строги режими, хранителни разстройства или други форми на пристрастяване.

Емоции: омраза към тялото, пристрастяване към храна или диети, хранителни разстройства, несигурност във външния вид
Придружаващи масла: бял бор, пачули

Източници:
Emotional healing with essential oils – Даниел Макдоналд