София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Емоционален баланс с етерични масла част 1

Съдържание

Босилек (Ocimum basilicum) – масло на обновлението

Симптомите на изтощение на надбъбречната жлеза помагат да се идентифицират основните настроения, които се третират с босилек, а именно: претоварване, умора, ниска енергия и неспособност за справяне със стресовите фактори в живота. Ароматът на масло от босилек носи сила на сърцето и успокоение на ума. Това масло е отлично и при състояния на нервност, тревожност и депресия.

Маслото от босилек подпомага тези, които са подложени на голямо умствено напрежение. То действа възстановяващо на жизнените сили след дълги периоди на претоварване и изтощение. Маслото от босилек може да укрепи надбъбречните жлези и да възстанови естествените ритми на сън, активност и почивка.

Босилековото масло е полезно за справяне с различни видове зависимости. Дава надежда и оптимизъм на уморената душа. Босилекът може да помогне на човек да се откаже от фалшиви стимуланти или други зависимости свързани с вещества. Увеличавайки естествената енергия, той подпомага хората да постигнат по-добър баланс и здраве. Накратко, босилекът е показен за хора с уморен ум и тяло и за тези, които се нуждаят от сила и обновление.

Емоции: тревожност, умора, претовареност, изтощение, пристрастеност
Придружаващи масла: смърч, синя вратига, лютива мента

Бергамот (Citrus bergamia) – масло на самоприемането

Бергамотът облекчава чувството на отчаяние, самоосъждане и ниско самочувствие. Той подкрепя всеки, който се нуждае от себеприемане и самолюбие. Бергамотът приканва хората да погледнат към живота с повече оптимизъм.

Маслото има прочистващ ефект върху застоялите чувства. Поради основните вярвания на хората, че са „лоши“, „необичани“ и „недостатъчно добри“, те се стремят да се скрият зад фасадата на жизнерадостната маска. В повечето случаи човек се страхува да разкрие своите мисли и чувства. Мощните почистващи свойства на бергамота генерират движение в енергийната система, което от своя страна носи надежда.

Бегамотът е прекрасно масло при депресивни състояния. Той събужда надеждата в душата и предлага смелост да споделите вътрешното си Аз. Разпалвайки отново оптимизма и увереността, той предразполага към истинско себеприемане. Бергамотът помага на хората да се откажат от самоосъждането, научавайки ги на безусловната любов към тях самите.

Емоции: отчаяние, ниско самочувствие, самоосъждане, безнадеждност
Придружаващи масла: бял бор

Касия (Cinnamomum cassia) - масло на самоувереността

Касия носи радост и смелост на сърцето и душата. Това е чудесно масло за срамежливи и плахи хора. Помага на тези, които се сдържат и се опитват да се скрият. Когато човек избягва да бъде центъра на вниманието, касия може да възстанови неговата увереност.

Подобно на канелата, касията разсейва страха и го заменя със самоувереност. Това предизвиква индивида да направи опит, въпреки страха от грешка. Касия помага на онези, които се чувстват глупави, като им помага да видят собствения си блясък. Маслото подкрепя душата да усети собствената си стойност и потенциал. Касия помага на индивида да открие своите вродени дарби и таланти. Приканва човек да остави своята светлина да свети и да живее чрез своето автентично Аз.

Емоции: срам, страх, унизеност, несигурност, осъждане, срамежливост, безполезност
Придружаващи масла: сладка мента, карамфил

Кедър (Cedrus deodara) - масло на общносттa

Kедрово дърво обединява хората, за да изпитат силата и стойността на общността. Tези които се нуждаят от масло от кедър се борят да образуват връзки в социалните групи. Често това може да се дължи на прекалено развито чувство за индивидуалност. Вместо да си позволяват да бъдат подкрепяни от приятели, семейството или общността, те живеят чрез прекомерно разчитане на себе си.

От друга страна, трудността на индивида да формира социални контакти също произтича от чувството на несвързаност и отчужденост от хората. Кедровото дърво стимулира чувството за принадлежност и помага на сърцето да се отвори, за да получи любовта и подкрепата на другите хора. Маслото приканва индивида да съчетае силата на индивидуалността със силната подкрепа на общността.

Кедровото дърво спомага на осъзнаем, че не сме сами и че животът е споделено изживяване. Маслото дава възможността на хората да разберат системата за подкрепа, която вече е на разположение за тях, като приятели или семейство, които до сега са били пренебрегвани. Кедърът приканва както да даваме, така и да получаваме, така че да можем да изпитаме силата на общността и радостта от взаимоотношенията.

Емоции: неспособност за формиране на връзки или социални контакти, самотност, чувство на несвързаност или отчужденост, асоциалност
Придружаващи масла: майорана, смърч, бреза

Канела (Cinnamomum zeylanicum) – масло на сексуалната хармония

Kанелата силно подпомага репродуктивната система и действа добре при сексуални проблеми. Маслото стимулира хората да приемат тялото си и да възприемат физическата си привлекателност. Канелата разсейва страха от отхвърляне и подхранва здравословната сексуалност. Действа възобновяващо на сексуалната енергия, когато е имало репресия, травма или насилие. Може също така да внесе яснота на душите, които се борят със своята сексуална идентичност.

Канелата помага при взаимоотношения, в които несигурността се проявява чрез ревност или контрол. Насърчава душата да се освободи от желанието за контрол и да позволи на другите да бъдат свободни. Канелата може да подхранва силни отношения, основани на взаимна любов и уважение.

Там където има други несигурности прикрити от преструвки, фасада и гордост, канелата приканва да бъдем честни и уязвими, като по този начин позволява да се появи истинска интимност.

Емоции: неприемане на физическото Аз, страх, контрол, ревност, сексуално насилие, сексуална репресия или свръхактивна сексуалност
Придружаващи масла: градински чай (sage), грейпфрут

Салвия (Salvia sclarea) - масло на яснотата

Салвията помага на хората да променят своите възгледи. Дава смелост да се види истината. Маслото разсейва мрака и илюзиите, помагайки на човек да осъзнае своите ограничаващи системи от вярвания. Салвията насърчава хората да останат отворени за нови идеи и нови гледни точки. Може да помогне по време на душевна криза, когато е необходима драстична промяна на гледната точка. Етеричното масло отваря душата за нови възможности и преживявания.

Салвията подпомага развитието на творческите канали и отпушването на творчески блокажи. Тя стимулира концентрацията и помага за постигане на състояние на “празнота”, където могат да се реализират творческите сили. Въвеждайки ни към света на сънищата, салвията увеличава способността на човек да визуализира и да си представя нови възможности.

Салвията учи духа как да използва своите божествени дарби и е особено полезна за извисяване на духовността. Помага за развитието на т. нар. дарба на проницателност. Маслото от салвия приканва хората да разширят светогледа си и да приемат реалността на духовния свят.

Емоции: обърканост, тъмни мисли, обезсърченост, невъзможност за свързване с духовното Аз, безнадеждност, липса на вдъхновение и креативност
Придружаващи масла: лимонова трева, черен пипер, хвойна

Източници:
Emotional healing with essential oils – Даниел Макдоналд