София, България

+359894990029

Безплатна доставка при поръчка над 79 лв.

Последвайте ни:

Емоционално и физическо здраве с етерични масла

Етеричните масла представляват летливи (лесно изпарими при стайна температура) хидрофобни вещества, извлечени от различни части на растенията. Известно е, че те благоприятстват постигането и поддръжането на емоционално и физическо здраве у човека.

В древността благоуханните масла са възприемани, че носят душата на растението, която крие множество лечебни свойства и предпазва човека от всякакви злини и недъзи. Не случайна е употребата им в религиозни обреди и мистични ритуали. Още тогава се е знаело, че ароматните вещества играят основна роля във възприятието, въздействайки върху психиката на човека.

Съдържание

Първи етап: постигане на физическо здраве с етерични масла

Приема се, че етеричните масла подпомагат човешкото здраве в няколко различни етапа. Те действат укрепващо по време на всеки един етап и подготвят нашето тяло и ум за следващото ниво. Например, когато възстановим физическото си здраве, ние можем да навлезем и да започнем да работим върху нашето емоционално здраве.

Eтеричните масла се считат за 40 до 60 пъти по-мощни от билките от които произлизат. Те варират от антибактериални до антивирусни и антипаразитни по природа. Маслата помагат на тялото да се бори с недружелюбните микроорганизми, пречистват органи, жлези и телесни системи, балансират функциите и повишават вибрациите на тялото.

Втори етап: емоционално здраве с етерични масла

Етеричните масла освен да подкрепят нашето физическо здраве, те ни осигуряват необходимата енергия, за да проникнем в сърцето и да навлезем в света на емоциите. Тъй като тялото живее в по-високи вибрациoнни нива, по-ниските енергии (като потиснатите емоции) стават непоносими. Тези чувства е нужно да се освобождават. Застоялият гняв, тъга, скръб и ниската самооценка не могат да съществуват в състоянието на мир и баланс, което етеричните масла помагат да се създаде.

Eмоционалното здраве настъпва, когато старите чувства изплуват и биват освободени. Много често това преживяване бива бъркано с регресия. Хората може да усетят, че се връщат назад или че етеричните масла не действат така както очакват и биха искали. Обществото ни е свикнало да лекува симптоматики и често търсим хапче за незабавно прекратяване на всяка физическа и емоционална болка. Истината е, че здравето не е статично състояние и за неговото постигане и поддържане са нужни време и постоянство. Етеричните масла са природни екстракти, които работят на етапи като подкрепят и подсилват заздравителните процеси.

Принципи на емоционалното здраве: освободи и получи

Важно е да се разбере, че постигането на емоционално здраве е процес. Процесът може да бъде разделен на два основни принципа: освобождаване и получаване. За целта трябва да освободим заключените в нашето сърце и съзнание негативни емоции, преди да можем да получим и приемем положителните такива. Старото е нужно да си отиде, за да освободи място за новото. Често искаме да пропуснем тази стъпка, но тя е необходима.

Трябва да сме готови да преминем през пречистването, ако наистина желаем да постигнем емоционална стабилност и чистота. Забавянето и съпротивлението на прочистване прави процеса по-дълъг и болезнен. Нужно е да се отпуснем и да обгърнем с две ръце преживяването, за да можем да продължим по пътя на емоционалното здраве. Колкото повече се отпускаме и се доверяваме, толкова по-приятен може да бъде този процес.

емоционално здраве

Защо етеричните масла не вършат работата вместо нас?

Етеричните масла помагат на хората по-лесно да погледнат навътре. Те насърчават подходящата среда за това, но е нужно да знаете, че те няма да свършат работата вместо нас. В градинарството, например, често срещано явление е скубането на плевели, при което се оставят корените непокътнати в земята. Това се случва най-често при твърди и каменисти почви. За изкореняване на цялото растение, можем да полеем почвата с вода, така че да омекне. По този начин плевелите могат да бъдат премахнати по-лесно, но може би разбирате, че те със сигурност няма да се оплевят сами.

Ако човек пренебрегне работата по изкореняване на собствените проблеми продобни на плевели, колкото и помощни средства да използва, той в крайна сметка просто разводнява проблема. От друга страна тези хора, които комбинират етеричните масла с работа върху своето емоционално развитие, жънат плодовете на своя труд.

Сигурно се чудите как е нужно човек да започне работа върху своето емоционално Аз? В България вече има множество достъпни въвеждащи практики, като посещаването на сеанси по медитация и класове по йога. Воденето на емоционален дневник и четенето на литература свързана с психичното и емоционално здраве също е едно прекрасно начало. 

Източници:
Emotional healing with essential oils – Daniel Macdonald
Essential oil